HOME  |  Actueel in Weststellingwerf  |  Weststellingwerf herdenkt Holocaustslachtoffers

Weststellingwerf herdenkt Holocaustslachtoffers (13-01-2020)

Dit item is verlopen op 13-02-2020.
Logo 75 jaar vrijheid

Monument en herdenking in het gemeentehuis

De gemeente Weststellingwerf herdenkt met andere Nederlandse gemeenten eind januari de Nederlandse Holocaustslachtoffers. In de publiekshal van het gemeentehuis in Wolvega staat van 22 januari t/m 2 februari 2020 het tijdelijke Holocaustmonument LEVENSLICHT. Op maandag 27 januari, op Holocaust Memorial Day, is er ’s avonds bij dit monument een openbare herdenking.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Het is belangrijk om te beseffen dat het een voorrecht is om in vrijheid te leven en dat we daar met elkaar verantwoordelijk voor zijn. Daarom zijn er dit jaar landelijk en lokaal bijzondere herdenkingen en vieringen. Het tijdelijke Holocaustmonument hoort bij een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meer dan 150 Nederlandse gemeenten doen hier aan mee, waaronder ook Weststellingwerf.

Monument LEVENSLICHT

Het monument LEVENSLICHT komt in de publiekshal van het gemeentehuis in Wolvega te staan. Inwoners kunnen het monument op werkdagen van 22 t/m 31 januari 2020 bezoeken. Dit kan tijdens normale openingstijden en daarnaast op werkdagen van 16.30 tot 18.00 uur.

Het lichtmonument is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde. De stenen bij het monument maken met de stenen van andere Levenslicht-monumenten het aantal 104.000, in herinnering aan de 104.000 Nederlandse Holocaustslachtoffers. Om de paar seconden lichten de stenen op waardoor het lijkt op een ademhaling in licht. De stenen symboliseren zo het leven dat nu in de gemeenschap gemist wordt.

Herdenking Holocaust Memorial Day

De Holocaust Memorial Day is jaarlijks op 27 januari, de dag dat Auschwitz werd bevrijd. Dan worden wereldwijd de slachtoffers van volkerenmoord in de Tweede Wereldoorlog herdacht: Joden, Roma en Sinti. Dit waren ook plaatsgenoten en buren uit Weststellingwerf. Op maandagavond 27 januari 2020 om 19.00 uur is bij het lichtmonument in het gemeentehuis een openbare herdenking van de Holocaustslachtoffers.

De geplande raadsvergadering begint na de herdenking.